SWeeT JaLiNaN KaSiH TerBiNa.....

Wangian Kasturi Al-Khausar (yang sakit dirawati yang sihat dilindungi)

Wednesday, July 13, 2011

jangan samapai URAT SENYUM terputus

Assalamualaikum....

khaifa halukum jami'an......
maaf agak lme x update entry...
kalau ade pun semata-mata join segmen...
bukan ape internet agak slow lah nak update x de mood....
buat mereka yang menanti new entry dari Cik NY maaf lah buat anda tertungu-tunggu ( x de pun org y menanti... jgn perasan )

Cik NY nak tanye skit......
pernah x anda senyum tp x dibalas.....
ape persaan anda agaknye ye.......
adakah anda jenis yang suka senyum ?
adakah anda jenis yang langsung x nak senyum....... ?
so ape pendapat anda tentang senyum....


Senyum itu sedekah, senyum itu awet muda, senyum itu kemesraan, senyum itu pengikat sahabat, senyum itu penambah kasih, senyum itu pelaris jualan, senyum itu pengiktirafan, senyum juga pemanis wajah, senyum menambahkan kecantikan dan yang pastinya senyuman itu membawa kebaikan.


susah ke nak senyum...
ape salahnye klau kte membalas senyuman ikhlas org terhadap kita....
senyum tu kan sedekah...



anda tahu x kalau kita senyum sehingga 7 saat  itu merupakan ungkapan ketulusan hati...
kalau x caye anda perhatikan mereka mengungkapkan sesuatu dengan seyuman

kalau anda x nak senyum dalam masa yang lame...
urat2 senyum anda kan putus...
lpas tu.. bila nda nak senyum balik pun mcm susah....
bila senyum nampak janggal je....
dah tu muka anda akan nampak muram n nampak tua....
senyum tu kan terapi muka... awet muda.....

kalau dah terputus urat senyum....
semua org akan kelihatan suram....
dah x berseri dunia ni tanpa senyuman...
tiada lagi senyuman pengubat duka...
ape lagi senyum lah ye....

mcm lagu2 yang suruh kita senyum.....

jom nyanyi lagu ni jap....


Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse
                                                                                                     Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyumAwak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyumDunia tiada penyakit
Chorus
                                                                                                       Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa
Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
                                                                        Ulang Chorus
Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
                                                                        Ulang Chorus
Ulang Verse
Senyum :)

10 bnd kita dapat bila senyum:)

  1.  Senyum membuat kita lebih menarik. Kita akan selalu tertarik pada orang yang selalu tersenyum. Orang yang selalu tersenyum punya daya tarik tersendiri. Wajah yang berkerut, cemberut, membuat orang menjauh  dari kita , tetapi sebaliknya senyum bisa membuat mereka tertarik.
2. Senyum mengubah mood kita. Ketika kita merasa jatuh atau “down” cobalah untuk tersenyum.   Mungkin saja mood kita akan berubah menjadi lebih baik.

3.Senyum dapat merangsang orang lain tersenyum. Ketika seseorang tersenyum maka senyum tersebut akan membuat suasana menjadi lebih cerah, mengubah mood orang lain yang ada disekitarnya dan membuat semua orang menjadi senang. Orang yang suka tersenyum membawa kebahagiaan buat orang yang ada di sekitarnya. Seringlah tersenyum maka anda akan disukai oleh banyak orang


4.Senyum dapat mengurangi stres. Stres secara nyata dapat muncul di wajah anda. Senyum membantu mencegah kesan bahwa kita sebenarnya sedang lelah atau merasa “down”. Jika anda sedang stres cobalah untuk tersenyum, maka stres anda akan berkurang dan anda akan merasa lebih baik untuk membuat langkah selanjutnya.
5.Senyum meningkatkan sistem imun (kekebalan) tubuh anda. Senyum dapat membantu kerja imun tubuh agar dapat bekerja dengan baik. Ketika anda tersenyum, fungsi imun meningkatkan kemungkinan anda menjadi lebih rileks.
6.Senyum menurunkan tekanan darah anda. Ketika anda tersenyum, maka tekanan darah anda akan menurun. Jika anda tak percaya, anda boleh mencobanya sendiri, jika anda memiliki alat pengukur tekanan darah di rumah anda.
7.Senyum mengeluarkan endorphins (pereda rasa sakit secara alami) dan serotonin. Beberapa studi telah menunjukkan bahwa senyum dapat merangsang pengeluaran endorphin, pereda rasa sakit yang alami, serta serotonin. Senyum memang obat yang alami.
 8.Senyum dapat melenturkan kulit wajah dan membuat anda terlihat lebih muda. Otot-otot yang digunakan untuk tersenyum ikut membuat anda terlihat lebih muda. Jika anda ingin sesuatu yang beda, maka berikan senyum anda sepanjang hari, maka anda akan terlihat lebih muda dan merasa lebih baik.
9.Senyum membuat anda tampak sukses. Orang yang tersenyum terlihat lebih percaya diri dalam menjalani hidupnya. Cobalah tersenyum saat anda melakukan pertemuan dan saat ada janji. Rekan-rekan kerja, sahabat, orang-orang terdekat anda akan merasakan sesuatu yang berbeda.
10.Senyum membuat anda tetap positif. Senyumlah! Lalu sekarang cobalah berpikir sesuatu yang negatif tanpa berhenti tersenyum. Sulitkan? Karena ketika anda tersenyum maka senyum tersebut akan mengirimkan signal ke tubuh anda bahwa “hidup anda saat ini baik-baik saja”.


sekian sahaje entry panjang lebar dari Cik NY...
senyumlah selalu ye.....
wassalam...... ' sweet smile like the person was smile ' 

2 comments:

Farhana Jafri said...

bkn stakat pernah.. selalu je.. tmbah2 bile jmpe ngn mnusia kerek.. geram gile.. eiii.. sabo je la!

jemput singgah ANASAURUS :)

i'm ezza haniza said...

senyum sampai pengsan! hahaa